Bucharest House

Use:

3-bedroom house

Client:

Private

Size:

102m2

Location:

Earlsfield, London, UK

This project transforms a late-Victorian terraced property with its typical cellular arrangement of rooms into a free-flowing sequence of contemporary spaces with varied uses. The whole house has been adapted and renovated and the loft enlarged to create a new suite of rooms on the third floor. The building envelope has been holistically upgraded to radically improve thermal performance bringing it from a low D to a high B rating on its Energy Performance Certificate (EPC).

At the ground floor two steel frames open up the three traditional ground floor rooms (plus corridor) into one interconnected set of living spaces. Built-in furniture optimises storage around the chimneys and stair including a shoe bench and coat cupboard to ease the pressure on the typically narrow entry. Where the kitchen meets the garden an intermediate space, glazed both to the inside and out, provides a zone for greenhouse planting.

On the first floor the usual front and back rooms are reorganised into an interconnected set of master bedroom, dressing room and bathroom. The split level floor between terrace and outrigger allows for a sunken bath/shower.

At the top of the building a new curved glulam beam roof creates space for a home office, guest bedroom and shower room. The home office is powered by an off-grid photovoltaic system giving a direct experience of generating and using free energy. A display at the desk shows the rising or falling charge in the battery as you work.

View more Homes
View more Back to Top