Memorial wins RIBA National Award

We are very happy to announce that following its success at the RIBA London Awards, the Bethnal Green Memorial was honoured today with an RIBA National Award. The judges described the project as "a striking memorial that is part sculpture, part architecture and that has intellectual conceptual rigour, a poignant justification for its form, a clear consideration to the viewer's experience and spatial interaction, a construction and structural complexity, and is built to an impeccable level of finish and detail."

"The concept for the design is that of an inversion of the negative space within the stairwell where the crush occurred, lifted up and to one side of the stairwell in the corner of the park. The hollowed out negative stairwell is built from sustainably sourced solid teak with conical shaped holes in the roof that at midday throw a light shaft toward the stairwell where the tragedy occurred, one for each life lost. A polished concrete plinth supports the teak inverted stair, and folds across the site with multiple bronze plates fixed to it with extracts from the accounts of survivors and victim's families. The plinth twists and leads to a bench where those who have just read the accounts can pause and reflect."

View more news
View more news Back to Top